POMMMES FRITES
Frisklavede fritter er glimrende snack til champagne.
Server til en kølig brut champagne, gerne Pinot Noir baseret.
OPSKRIFT (TIL 2-3 PERSONER)
1 bagekartoffel
Friture olie (smagsneutral)
Salt
Eventuelt lidt smørristet rosmarin
Skræl en bagekartoffel og skær den i ikke for tykke stave – ½ x ½ cm er fint. Man kan undlade at skrælle kartoflerne, hvis man vil have lidt mere rustikke pommes frites.
Læg kartoffelstavene i en skål, dæk med kold vand, og stil dem i køleskabet i mindst tre timer. Herved udvaskes en del stivelse, som ellers vil resultere i mindre sprøde frites. Hæld vandet fra, og tør kartoffelstavene i et viskestykke.
Varm olien til 130 grader, og steg frites’ne i 10 minutter. De skal ikke tage farve, det er i denne omgang et spørgsmål om at gøre dem bløde i midten.
Tag frites’en op, og opvarm derefter olien til 190 grader. Put dem i igen, og denne gang steges de indtil de er gyldne, det tager et par minutter.
Drys med salt (og det smørristede rosmarin), og server dem lune.
Er du så heldig at have trøffelsalt, så prøv med det, eller suppler saltet med lidt trøffelolie over – det kræver dog en mere smagskompleks champagne, som eksempelvis Bonnet-Ponson rosé eller millesimé 2009.